Instytut Psychodietetyki Archiwum Publikacje medialne - Strona 4 z 4 - Instytut Psychodietetyki

Publikacje specjalistów Instytutu Psychodietetyki w mediach

Bez glutenu

3 listopada 2013

„Nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią”

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Polskiego Towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej nasz doradca żywieniowy dr n.med. Magdalena Golachowska przedstawia przypadki pacjentów nadwrażliwych na gluten (silne objawy ustępujące na diecie bezglutenowej), którzy nie wpisywali się w tradycyjne ramy celiakii. Środowisko medyczne dopiero pod wpływem popularyzacji takiej diety wśród społeczeństwa zainteresowało się i uznało tę nową jednostkę chorobową. Co wyróżnia nadwrażliwość od celiakii? Jak prowadzić diagnostykę? Dlaczego u części chorych to nie gluten, ale sacharydy (FODMAPs) mogą być odpowiedzialne za przykre objawy?

Zwierciadło

3 listopada 2012

„Ile waży Twoje JA, czyli u psychodietetyka na kozetce”

W listopadowym numerze Zwierciadła nowy dział „Przewodnik po zdrowiu”, a w nim artykuł Doroty Mierzejewskiej „Ile waży Twoje JA, czyli u psychodietetyka na kozetce”. W artykule przeczytać można o nowym podejściu do odchudzania – psychodietetyce, o tym, czego nauczyły się klientki podczas terapii odchudzającej u psychodietetyków, a także o nas, czyli o pierwszym w Polsce Instytucie Psychodietetyki. W artykule wypowiedzi założycielki Instytutu – Anny Januszewicz: „Osiągnięcie i utrzymanie szczupłej sylwetki nie wymaga cudów, ale nauczenia się jak jeść racjonalnie to, co się lubi i konsekwentnego trzymania się tego. Konieczne jest pokochanie zdrowego stylu życia i umiejętność znalezienia kompromisu pomiędzy konsekwencją a przyjemnością płynącą z jedzenia. Tu tkwi sedno sukcesu.” „Naszym założeniem jest efektywna praca z klientami poprzez wykorzystanie dorobku wiedzy psychologicznej. Najlepiej jeśli tracenie kilogramów oparte jest na słuchaniu sygnałów z własnego ciała, takich jak głód i sytość, oraz uświadomieniu sobie i poradzeniu z tym, co nie pozwala zachować się zgodnie z tymi sygnałami.”

Charaktery

1 listopada 2012

„Na drodze do płaskiego brzucha”

W czwartym tomie wydawanej przez Charaktery specjalnej serii „Dziecko od początku” artykuł naszej specjalistki Anny Januszewicz: „Na drodze do płaskiego brzucha”, a w nim o niebezpieczeństwach stosowania diet odchudzających przez dzieci i młodzież. Nasza specjalistka pisze: „Badania pokazują, że od 25-44% osób poddających się różnego rodzaju ścisłym dietom doświadcza jeszcze w ich trakcie lub zaraz po ich zakończeniu napadów objadania (…) dzieje się tak dlatego, że restrykcje dietetyczne upośledzają mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę odżywiania.” W tym samym tomie dodatkowo artykuł Anny Januszewicz pt. „Smaczne zdrowie”, w którym można przeczytać o zasadach zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży oraz zalecanej, łagodnej diecie odchudzającej „4S”: skutecznej, smacznej, sycącej i swobodnej.

Gazeta Wyborcza

3 maja 2012

„Robimy z dzieci grubasy”

W artykule opublikowanym w maju 2012 r. Anna Januszewicz mówi o raporcie wydanym przez europejskie biuro WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), w którym czytamy, iż polskie nastolatki znajdują się w czołówce najbardziej otyłych i najmniej ruchliwych. Co trzeci polski nastolatek ma nadwagę.

Sens

1 maja 2012

„O mądrym jedzeniu”

W majowym numerze SENSu, przeczytać można artykuł z udziałem Anny Januszewicz, w którym nasza specjalistka wypowiada się na temat potrzeb, jakie zaspokaja jedzenie, ról, jakie może ono pełnić w życiu ludzi, a także opowiada o tym, na czym polega mądre jedzenie: „Z pożywienia – oprócz wartości odżywczych – dobrze jest czerpać także przyjemność, radość i energię. Dieta nie powinna nas frustrować, a tak może się stać, gdy będziemy sobie wiecznie czegoś zabraniać.” „Mądre jedzenie powinno być kompromisem pomiędzy stosowaniem zasad zdrowego odżywiania (…) a dobrostanem psychicznym.”

Gazeta Wyborcza

3 kwietnia 2012

„Dziecięce obżarstwo”

Anna Januszewicz udzieliła wywiadu Gazecie Wyborczej na temat wyników badań w projekcie TEMPEST. Nasza specjalistka podkreśla, jak bardzo ważne jest kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci przez rodziców oraz wspólne, rodzinne posiłki.

Mamo to Ja

7 listopada 2011

„Dzieci jedzą śmieci”

Czym i jak zastąpić śmieciowe wybory żywieniowe dzieci – tłumaczyła dr Joanna Pieczyńska na łamach miesięcznika Mamo to Ja.

Głos Nauczycielski

3 sierpnia 2011

„Zanim sięgniesz po batonik”

O tym, jak radzić sobie z pokusą sięgnięcia po kolejny batonik, paczkę chipsów czy słodzony napój, mówi Anna Januszewicz w sierpniowym Głosie Nauczycielskim.

Gazeta Wyborcza

3 sierpnia 2011

„Na słodyczach i fast-foodach”

W sierpniu 2011 r. Gazeta Wyborcza opublikowała artykuł dotyczący programów prewencji otyłości u dzieci. W udzielonym wywiadzie Anna Januszewicz mówi m.in. o tym, że już co piąte dziecko w wieku szkolnym ma problem z nadwagą oraz o tym, jak kształtować nawyki żywieniowe dzieci.

Rzeczpospolita

3 maja 2011

„Trzeba wierzyć, że się uda”

W maju 2011 r. w Rzeczpospolitej ukazał się wywiad z Anną Januszewicz „Trzeba wierzyć, że się uda”. W artykule tym można, między innymi, dowiedzieć się o tym, jak wytrwać w odchudzaniu, a także jak może w tym pomóc psycholog.

Gazeta Wrocławska

23 kwietnia 2011

„Zróbmy święta w wersji light”

W artykule opublikowanym w Gazecie Wrocławskiej 23 kwietnia 2011 r. Anna Januszewicz mówi o lżejszej wersji świąt wielkanocnych. Możemy w nim przeczytać m.in. o tym, że w święta nie chodzi o to, by się pilnować. Trzeba kiedyś fundować sobie przyjemności. Ale święta nie mogą się przerodzić w obżarstwo. Trzeba szukać złotego środka.

Metro Warszawa

11 lutego 2011

„Jak tuczymy nasze dzieci”

O epidemii otyłości, kampaniach profilaktycznych mających zapobiegać otyłości i promować zdrowe odżywianie, mówi Anna Januszewicz w artykule opublikowanym 19 kwietnia 2011 r. w warszawskim wydaniu Metra.