Instytut Psychodietetyki Archiwum Publikacje medialne - Strona 3 z 4 - Instytut Psychodietetyki

Publikacje specjalistów Instytutu Psychodietetyki w mediach

Mamo to Ja

7 stycznia 2016

„W kwestii smaku”

Jak naturalnie nadać smak potrawom dla dzieci – mówiła dr Pieczyńska na łamach miesięcznika Mamo to Ja.

Natura i Ty

3 grudnia 2015

„Szkolne jedzenie po nowemu”

„O tym, czy zmiany wprowadzone w stołówkach i sklepikach polskich szkół i przedszkoli rzeczywiście mogą pomóc w walce z otyłością dzieci oraz o strategiach, które pozwalają zwalczać pokusy i ograniczać sięganie po niezdrowe produkty z Dr Anną Januszewicz, psychologiem, specjalistką psychodietetyki, współautorką badań nad psychospołecznymi uwarunkowaniami nadwagi i otyłości w ramach międzynarodowego programu TEMPEST, rozmawia Jolanta Podsiadła”.

Polska Times

3 października 2015

„Coraz więcej dzieci ma nadwagę. Trzeba odcinać je od niezdrowego jedzenia.”

„Nie potrafimy zastąpić soli, cukru i białej mąki tak, by dalej było smacznie. Natomiast w rzeczywistości to wcale nie jest skomplikowane, trzeba sięgnąć po porady osób, które znają się na zdrowym gotowaniu.” – mówi dr Anna Januszewicz w rozmowie z Tomaszem Dereszyńskim.

Mamo to Ja

7 kwietnia 2015

„Ostrożnie z cukrem!”

O skutkach nadmiernej ilości cukru w diecie dzieci – opowiadała dr Pieczyńska na łamach miesięcznika Mamo to Ja.

Magazyn 7 dni

1 kwietnia 2015

„Pokolenie śmieciowego jedzenia”

„Kiedy ma się naście lat, niekoniecznie rodzice są tymi, których chce się naśladować. Częściej wzór stanowią rówieśnicy albo inne osoby, które są pokazywane w mediach. Dlatego celowe byłoby wprowadzenie ograniczeń w reklamowaniu niezdrowych produktów.”

Centrum Prasowe SWPS

3 marca 2015

Badania: „Reklama psuje nawyki żywieniowe.”

„Kontakt młodych ludzi z reklamą powoduje, że częściej sięgają po słodkie napoje, a rzadziej po warzywa. Europejskie badania potwierdzają, że wiedza o mechanizmach działających w reklamie nie pomaga nastolatkom w walce o odpowiednią masę ciała. Jak wygląda sytuacja w Polsce, sprawdziła psycholog zdrowia z Uniwersytetu SWPS Wrocław.”

Mamo to Ja

21 listopada 2014

„Pomidory w diecie dziecka”

Świeże i przetworzone pomidory można kupić przez okrągły rok. Tylko czy warto podawać je dzieciom? Zapytano o to dr Joannę Pieczyńską, bromatologa z Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Almanach Usług Medycznych

3 listopada 2014

„Psychodietetyka – nowoczesne podejście w leczeniu nadwagi i otyłości”

Almanach usług medycznych wzbogacony o ciekawe artykuły i praktyczne porady dla pacjenta przedstawia nowoczesne podejście w leczeniu nadwagi i otyłości. W tym numerze Anna Januszewicz, specjalista psychodietetyki, mówi o psychologicznym podejściu do odchudzania, zwraca uwagę jak zachować umiar w jedzeniu oraz udziela cennych wskazówek, jak schudnąć zdrowo i skutecznie.

wyborcza.pl

3 września 2014

„Liczymy się z Polakami”

Dzieci co raz częściej przestają jadać śniadania i nie biorą udziału w przeróżnych formach aktywności fizycznej, co skutkuje odkładaniem się nadmiernych kilogramów. Badania wskazują na czterokrotne zwiększenie częstotliwości występowania nadwagi u młodych ludzi! Rozmowa o przyczynach otyłości wśród Polskich nastolatków z Anną Januszewicz.

zwierciadlo.pl

22 kwietnia 2014

„Na czym polega skuteczne odchudzanie?”

Ostatnio co raz częściej mówi się o epidemii otyłości. Lekarze i dietetycy nawołują społeczeństwo do zdrowego stylu życia i ostrzegają przed niebezpiecznymi skutkami nadmiernych kilogramów. Dlaczego więc wiele osób, mimo starań, nie potrafi poradzić sobie z otyłością? Anna Januszewicz, opowiada na czym polega skuteczne odchudzanie.

Food Forum

1 kwietnia 2014

„Co zrobić, jeśli pacjent nie chudnie?”

Motywacja pacjenta jest niezbędnym czynnikiem decydującym o utracie masy ciała oraz zmianie nawyków żywieniowych. Wydawałoby się, że od niej zależy wszystko, aczkolwiek badania głoszą, że nawet 40 % osób rozpoczynających odchudzanie cierpi na napady objadania nie wynikające raczej z braku motywacji… W takim wypadku konieczna jest interwencja psychologiczna ze strony specjalisty, który może skutecznie pomóc we wprowadzeniu na trwałe zmian w stylu życia pacjenta. O trudnościach w zmianie nawyków żywieniowych i skutecznych formach pomocy specjalistycznej opowiada Anna Januszewicz, psycholog w Instytucie Psychodietetyki, wykładowca i kierownik na studiach podyplomowych z psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej we Wrocławiu.

Strefa Psyche SWPS

1 kwietnia 2014

„Tłuste problemy polskich dzieci”

Nadwaga występuje obecnie u około 1 miliarda dorosłych osób, a otyłość u ponad 300 milionów – alarmuje Światowa Organizacji Zdrowia. Niepokojące jest to, że problem coraz częściej dotyczy najmłodszych. W przypadku Polski odsetek dzieci z otyłością jest bardzo duży. Dlaczego tak jest, jak to zmienić i jakie wyniki płyną z badań polskich nastolatków – opowiada w wywiadzie Anna Januszewicz.

Zwierciadło

3 stycznia 2014

Poradnik Pozytywnego Odchudzania

W kwietniowym dodatku do Zwierciadła Anna Januszewicz, psycholog zdrowia z Instytutu Psychodietetyki i SWPS, rozmawia z Agatą Lato o potrzebach zaspokajanych przez jedzenie: „W jedzeniu szukamy nie tylko przyjemności. W ten sposób uspokajamy się, budujemy więzi rodzinne przy zastawionym stole, szukamy ukojenia”. Mowa jest także o przyczynach porażek w odchudzaniu: „Momenty stresujące w życiu są zazwyczaj kłodami, o które się potykamy, stosując dietę. Wtedy zaczynamy czekać na lepszy czas, aby znowu spróbować. Potrzebujemy strategii, żeby przetrwać kryzysy”. Z Poradnika Pozytywnego Odchudzania dowiadujemy się także, że warto by była przyjemna i jak czerpać radość z jedzenia bez ryzyka przytycia.

Poradnik Psychologiczny Polityki

3 stycznia 2014

„Jeść z głową”

Psychodietetyka to nowatorskie podejście w leczeniu nadwagi i otyłości. Ta nowa dziedzina wiedzy, z jednej strony zajmuje się psychicznymi uwarunkowaniami zachowań żywieniowych, z drugiej – tym, jak to, co i ile jemy, wpływa na naszą psychikę. Anna Januszewicz, specjalistka w tej dziedzinie, zgłębia tajniki psychodietetyki.

Strefa Psyche SWPS

3 listopada 2013

„Odżywianie a dobrostan psychiczny”

W „Charakterach” przeczytamy tekst przygotowany przez psycholog Annę Januszewicz, w którym przeczytamy, że dieta jest warunkiem dobrego zdrowia: „Aktualnie szacuje się, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych wynikających z nieprzestrzegania prawidłowej diety lub spożywania żywności o niewłaściwych parametrach zdrowotnych. Choroby te określa się jako choroby dietozależne. Należą do nich na przykład otyłość, choroby układu krążenia, choroby nowotworowe, cukrzyca typu drugiego i wiele innych.”