Instytut Psychodietetyki » Publikacje medialne
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.

Publikacje specjalistów Instytutu Psychodietetyki w mediach

Zwierciadło

13 sierpnia 2017

„5 porad od dietetyka na wakacje”

O najczęstszych błędach żywieniowych podczas wakacji i ich skutkach mówiła dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska.

Nasze Sprawy. Miesięcznik Psiego Pola i okolic

6 sierpnia 2017

„Jak obniżyć poziom cholesterolu i uniknąć chorób serca?”

Katarzyna Krupińska pisze o tym, jaka jest zalecana dieta przy hipercholesterolemi oraz jak zmniejszyć zagrożenia chorób serca.

dziennik.pl

29 czerwca 2017

Naukowcy nie mają wątpliwości: depresja i stres zaczynają się w… jelitach

O możliwych przyczynach obniżonego nastroju, mających źródło nie tylko w psychice mówiła mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek.

www.mojaharmoniazycia.pl

22 czerwca 2017

„Depresja i stres zaczynają się w jelitach”

Wykładowca Uniwersytetu SWPS oraz Instytutu Psychodietetyki mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek, opowiada, jak ważnym organem są jelita, oraz jak bardzo mogą wpływać na nasz nastrój.

www.pulsmedycyny.pl

22 czerwca 2017

„Jelita to nasz drugi mózg”

Hormon szczęścia, taki jak serotonina, w 90 % produkowany jest w naszych brzuchach. O ciekawych faktach dotyczących jelit mówiła Marta Kierzkowska-Grzybek – wykładowca Uniwersytetu SWPS i Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu.

Nasze Sprawy. Miesięcznik Psiego Pola i okolic

6 maja 2017

„Dobre nawyki żywieniowe kluczem do szczupłej sylwetki”

Jak codzienne nawyki żywieniowe mogą pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki pisze nasza specjalistka Katarzyna Krupińska.

Radio Wrocław

12 marca 2017

Temat audycji ”Superfoods i ich polskie odpowiedniki”

Superfoods to egzotyczna superżywność, wśród której można wymienić: nasiona chia, komosę ryżową, orzechy macadamia czy jagody goji. Są one bardzo polecane, ale warto przypomnieć, iż niezwykłymi wartościami odżywczymi mogą pochwalić się także polskie produkty, takie jak: jarmuż, siemię lniane, żurawina, kasza jaglana czy rokitnik.

Women's Health

1 lutego 2017

„W zgodzie ze sobą”

W artykule wypowiedź dr Anny Januszewicz na temat zmiany nawyków zdrowotnych: „Nowe zachowania wymagają od ludzi o wiele więcej energii niż te, do których jesteśmy już przyzwyczajeni, a nasze zasoby psychoenergetyczne nie są nieograniczone” – tłumaczy dr Anna Januszewicz

Be Active

14 grudnia 2016

„Gdy dieta staje się obsesją!”

Ograniczanie jedzenia, ciągłe liczenie kalorii, wybieranie tylko określonych produktów… Granica między przestrzeganiem diety a uzależnieniem od niej jest bardzo cienka. Łatwo ją przekroczyć, a powrót do normalności bywa trudny i wymaga pomocy specjalisty. A Ty? Po której stronie jesteś? Wypowiedź dr Anny Januszewicz

Puls Medycyny

3 sierpnia 2016

„Im uboższa dieta, tym gorsze wyniki w testach poznawczych”

„Dziecko, które je mało wartościowe posiłki, z czasem zacznie mieć problemy z koncentracją, będzie rozdrażnione i nieuważne. Trudno będzie mu się skupić na szkolnych zadaniach, ponieważ będzie mu brakowało potrzebnych witamin i mikroelementów – mówi dr Anna Januszewicz, psycholog i założycielka wrocławskiego Instytutu Psychodietetyki.”

Kobieta Dziennik

3 sierpnia 2016

„Sugerując się hasłami reklamowymi na wierzchu opakowania produktów spożywczych zostajemy wprowadzeni w błąd.”

„Kupując musli, mamy nadzieję, że dostarczamy organizmowi samych pożywnych składników. Często jednak sugerując się hasłami reklamowymi na wierzchu opakowania, zostajemy wprowadzeni w błąd. Eksperci uczulają na to, by zwracać uwagę na skład musli – od informacji w nim zawartych zależy wiele.”

Magazyn Pani

6 maja 2016

„Kilogramy szczęścia”

„Krystyna Garncarz w tekście „Kilogramy szczęścia” mówiła o różnych powodach, dla których w małżeństwie często przybieramy na wadze oraz o tym, jak sobie z tym radzić.”

Świat Kobiety

3 marca 2016

„Modne diety służą zdrowiu”

„Dieta może mieć różne cele – może być też sposobem na chudnięcie. To dobrze, że ludzie próbują się pozbyć nadmiaru kilogramów. Rzecz jednak w tym, by nowy sposób odżywiania wszedł nam w krew, stał się zwyczajem, częścią stylu życia, a nie kuracją na jakiś czas.”

Czego lekarze ci nie powiedzą

3 marca 2016

„Odchudzanie okiem psychologa”

„Geny w dużej mierze decydują o naszej predyspozycji do otyłości, co jednak absolutnie nie oznacza, że osoby o „trudniejszym genotypie” są skazane na otyłość.”

TVP 3 Wrocław

21 lutego 2016

„Dolnośląskie dzieci są coraz grubsze”

O ocenie sposobu żywienia wrocławskich kobiet ciężarnych opowiadała dr Joanna Pieczyńska w Faktach TVP 3 Wrocław.