Instytut Psychodietetyki » Publikacje medialne
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.

Publikacje specjalistów Instytutu Psychodietetyki w mediach

Olivia - czasopismo

1 marca 2019

„Psychodietetyka – strategie w odchudzaniu”

Dr Januszewicz wyjaśnia czytelniczkom Olivii, jak wytrwać w diecie i odnosić sukcesy w odchudzaniu.

Przegląd

14 stycznia 2019

„Skąd w nas ten głód?”

W Przeglądzie został opublikowany wywiad z dr Anną Januszewicz na temat ulegania modom na różne diety, które najczęściej nie wychodzą Polakom na zdrowie. Dr Januszewicz rozwija bardzo ważny temat błędnych przekonań na temat odchudzania i odżywiania, które oddalają ludzi od prowadzenia zdrowego stylu życia i skutecznego odchudzania.

Zdrowy Start w Przyszłość - Nestle

3 grudnia 2018

„Wpływ diety na płodność kobiety i mężczyzny. Część 1”

O znaczeniu diety w płodności kobiety i mężczyzny – pisała dr Pieczyńska na stronie Zdrowy Start w Przyszłość.

Radio Dla Ciebie

11 października 2018

W „Kobiecym wieczorze” o problemie otyłości

Dr Anna Januszewicz była gościem audycji „Kobiecy wieczór” w Radio dla Ciebie. W audycji rozmawiała z prowadzącym o problemie otyłości. Mówiła, od czego zacząć odchudzanie przy dużej nadwadze oraz o tym, co potęguje, a co redukuje problemy z nią związane. Poruszyła również temat jedzenia w emocjach.

Women's Health

1 maja 2018

„Jak zrzucić ostatnich 5 kilogramów? Porady dietetyczki, trenera i psychologa”

O tym, jak podczas odchudzania podejść rozsądnie do zrzucenia ostatnich, uporczywych kilogramów mówi dr Anna Januszewicz: „Zanim zaciśniemy zęby i znów zrezygnujemy z 200-300 kcal, zastanówmy się, czy te kolejne restrykcje mają sens. Czy dalsza redukcja na pewno da nam to, do czego dążymy? Biorąc pod uwagę, że po dłuższym czasie diety nasze zasoby psychoenergetyczne mogą być już na wyczerpaniu (zmęczenie dietą i ciągłym podkręcaniem śruby), dalsze odchudzanie może być frustrujące.”

Mistrz Branży

1 stycznia 2018

„Żywienie w odpowiednim rytmie”

Wywiad z dr Anną Januszewicz w ramach cyklu „Rozmowa Mistrza Branży”, w którym nasza specjalistka opowiadała o roli spożywania pieczywa, jak również o zrównoważonym podejściu do odżywiania w obliczu współczesnego marketingu.

www.kobietaxl.pl

1 stycznia 2018

„Czy wiesz, co naprawdę jesz?” – Food Rentgen sprawdza popularne produkty!

Im krócej, tym lepiej – o tym, dlaczego istotniejsze jest zwracanie uwagi na składniki, a nie sugerowanie się marką czy reklamą – wyjaśnia mgr inż. Marta Kierzkowska – Grzybek

www.fit.pl

1 listopada 2017

„Wakacyjna dieta dzieci poza kontrolą rodziców – jak to zmienić?”

O tym, dlaczego warto poświęcić więcej czasu na przygotowywanie posiłków dla naszych pociech, mówiła mgr inż. Marta Kierzkowska – Grzybek z Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu

www.jedzenie.info.pl

25 października 2017

„Polacy vs zdrowa żywność – powstaje raport”

„Kiedy mamy większą wiedzę, to jesteśmy w stanie podjąć właściwe decyzje zakupowe” – o tym, na co zwracać uwagę przy wyborze artykułów spożywczych, mówiła Marta Kierzkowska-Grzybek.

Telewizja Echo24

22 października 2017

”Jaka dieta w okresie jesiennym?”

O prostych sposobach na wzmocnienie odporności mówiła Katarzyna Krupińska w Telewizji Echo24.

portalspozywczy.pl

18 października 2017

„Polacy deklarują, że chcą odżywiać się zdrowo. A kupują to, co znają z reklam.”

Produkt „naturalny” lub „wiejski” nie zawsze taki jest – o tym, że warto czytać składy produktów spożywczych, mówiła mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek.

dlahandlu.pl

18 października 2017

Badanie: „Chcemy jeść zdrowo, ale przy sklepowych półkach wybieramy produkty znane z reklam.”

Czym powinniśmy sugerować się podczas zakupów spożywczych? Odpowiedzi na to i inne pytania udzieliła mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek.

hellozdrowie.pl

18 października 2017

„Co cukier robi z twoim mózgiem?”

O wpływie cukru na mózg i o tym, co może pomóc nam wyrwać się z cukrowego nałogu mówią eksperci z Instytutu Psychodietetyki w Warszawie.

www.zdrowie.senior.pl

18 października 2017

Polacy vs zdrowa żywność – chcielibyśmy zdrowo, ale…

Wybór produktu spożywczego zaczyna się od czytania składu – mówi inż. Marta Kierzkowska – Grzybek.

Nasze Sprawy. Miesięcznik Psiego Pola i okolic

6 października 2017

”Zalecenia żywieniowe w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów”

O tym, jak wspomóc dietą walkę z dolegliwościami związanymi z artretyzmem pisze nasza specjalistka Katarzyna Krupińska.
0