Składniki:
Sposób przygotowania:
Awokado obierz i zmiksuj z karobem, miodem, migdałami i orzechami. Stosuj do pieczywa lub naleśników. Posyp prażonymi migdałami.
15
Idealne jako podwieczorek, bądź alternatywa dla tradycyjnych przekąsek na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Lepienie ich to dobra zabawa dla całej rodziny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki upraż w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsyp karob, wlej miód i gotuj 1-2 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj płatki. Mieszaj tak długo, aż miód osiądzie na płatkach. Przełóż masę na talerz, poczekaj aż ostygnie, po czym formuj małe kuleczki.
40
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sezam umyj, wysusz na sitku i podpraż na patelni. Wystudzony zmiel blenderem lub w młynku do kawy. Podobnie postąp z siemieniem. Rozgrzej patelnię, rozpuść słód lub miód, dodaj sezam. Trzymaj na ogniu mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Dodaj siemię. Zamieszaj, żeby składniki się połączyły i wyłącz ogień. Masa powinna być gęsta. Z mocno ciepłej masy lep kuleczki i układaj na talerzu.
40
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podgrzej z miód z imbirem i cytryną. Wymieszaj z tahiną i bakaliami. Formuj kuleczki.
50
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę delikatnie upraż, przelej wrzątkiem i odcedź. Zalej kaszę jedną szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Odstaw na 10 minut. Dodaj olej, dokładnie wymieszaj łyżką 10 dag wiórków wysyp na rozgrzaną patelnię. Po około minucie, mieszając dodaj melasę. Mieszaj, aż melasa się rozpuści. Dodaj gorące wiórki wraz z rodzynkami i żurawiną do kaszy. Dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach. Ułóż na papilotkach.
50
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka, obtocz w maśle i włóż do piekarnika na około 15 minut. Do mleka wrzuć ryż i gotuj około 40 minut, aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.
50
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje (2 miseczki) deseru.
Do miseczki, na dno, wsyp siemię lniane. Przykryj ulubionymi owocami sezonowymi. Przygotuj krem: mleko, miód oraz olej lniany, połącz i miksuj porcjami dodając twaróg. Mieszaj do uzyskania jednolitego kremu (nie może być widać oleju lnianego). Do kremu dodaj wiórki kokosowe. Warstwę owoców przykryj gotowym kremem i udekoruj bakaliami.
30
Składniki:
Sposób przygotowania:
Agar rozpuść w małej ilości soku jabłkowego. Resztę soku zagotuj, dodaj agar i gotuj jeszcze 10 minut. Wystudź i zmiksuj z daktylami oraz jogurtem, sokiem z cytryny i miodem. Przelej do foremek silikonowych.
30