Instytut Psychodietetyki » Słodkie bez cukru
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.
[TheChamp-Sharing type="horizontal"]

Program edukacyjny:

Słodkie bez cukru

W Instytucie wyznajemy zasadę, że zdrowa dieta, to przyjemna dieta. Dziś po raz kolejny wracamy do tematu zdrowych słodyczy. Poniżej przepisy zaproponowane przez naszą specjalistkę Martę Kierzkowską-Grzybek. Zapraszamy do lektury i życzymy smacznego!

Krem “czekoladowy”

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki karobu (kakao)
  • 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów, orzechów
  • prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Awokado obierz i zmiksuj z karobem, miodem, migdałami i orzechami.  Stosuj do pieczywa lub naleśników. Posyp prażonymi migdałami.

Czas trwania (minuty):

15

Kuleczki owsiane

Idealne jako podwieczorek, bądź alternatywa dla tradycyjnych przekąsek na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Lepienie ich to dobra zabawa dla całej rodziny.

Składniki:

  • 60 dag miodu
  • 50 dag płatków owsianych
  • 7 łyżek karobu (ew. kakao)

Sposób przygotowania:

Płatki upraż w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsyp karob, wlej miód i gotuj 1-2 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj płatki. Mieszaj tak długo, aż miód osiądzie na płatkach. Przełóż masę na talerz, poczekaj aż ostygnie, po czym formuj małe  kuleczki.

Czas trwania (minuty):

40

Kuleczki sezamowe (chałwowe)

Składniki:

  • ok. 1/2 szkanki nieoczyszczonego sezamu
  • 2 łyżki siemienia (niekoniecznie)
  • ok. 3 łyżek syropu słodowego lub miodu

Sposób przygotowania:

Sezam umyj, wysusz na sitku i podpraż na patelni. Wystudzony zmiel blenderem lub w młynku do kawy. Podobnie postąp z siemieniem. Rozgrzej patelnię, rozpuść słód lub miód, dodaj sezam. Trzymaj na ogniu mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Dodaj siemię. Zamieszaj, żeby składniki się połączyły i wyłącz ogień. Masa powinna być gęsta. Z mocno ciepłej masy lep kuleczki i układaj na talerzu.

Czas trwania (minuty):

40

Kuleczki bakaliowe

Składniki:

  • pół słoika taniny
  • 3 łyżki melasy (miodu)
  • uprażone i pokrojone migdały
  • uprażone i pokrojone orzechy laskowe
  • rodzynki, daktyle, morele, figi
  • sok z cytryny
  • sok z imbiru

Sposób przygotowania:

Podgrzej z miód z imbirem i cytryną. Wymieszaj z tahiną i bakaliami. Formuj kuleczki.

Czas trwania (minuty):

50

Kuleczki kokosowe

Składniki:

  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 15 wiórków kokosowych
  • rodzynki i żurawina
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
  • 3 czubate łyżki melasy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kaszę delikatnie upraż, przelej wrzątkiem i odcedź. Zalej kaszę jedną szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Odstaw na 10 minut. Dodaj olej, dokładnie wymieszaj łyżką 10 dag wiórków wysyp na rozgrzaną patelnię. Po około minucie,  mieszając dodaj melasę. Mieszaj, aż melasa się rozpuści. Dodaj gorące wiórki wraz z rodzynkami i żurawiną do kaszy. Dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach. Ułóż na papilotkach.

Czas trwania (minuty):

50

Pudding ryżowy z owocami

Składniki:

  • 500 ml mleka owsianego (ryżowego, koziego)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/3 szklanki ryżu
  • ¼ szklanki płatków migdałowych podprażonych
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 2 średnie jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 śliwki

Sposób przygotowania:

Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka, obtocz w maśle i włóż do piekarnika na około 15 minut. Do mleka wrzuć ryż i gotuj około 40 minut, aż ryż się  rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.

Czas trwania (minuty):

50

Deser z twarogu koziego z owocami

Składniki:

  • owoce sezonowe: maliny, gruszki, śliwki
  • orzechy, migdały, rodzynki, morele, daktyle, żurawina
  • wiórki kokosowe
  • 4 łyżki zmielonego ziarna lnu
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek mleka owsianego (ryżowego, migdałowego, kokosowego)
  • 6 łyżek oleju lnianego dobrej jakości
  • 150 g twarogu koziego

Sposób przygotowania:

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje (2 miseczki) deseru.
Do miseczki,  na dno,  wsyp siemię lniane. Przykryj ulubionymi owocami sezonowymi.  Przygotuj krem: mleko, miód oraz olej lniany, połącz i miksuj porcjami dodając twaróg. Mieszaj do uzyskania jednolitego kremu (nie może być widać oleju lnianego). Do kremu dodaj wiórki kokosowe.  Warstwę owoców przykryj gotowym kremem i udekoruj bakaliami.

Czas trwania (minuty):

30

Deser daktylowo-jogurtowy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka agaru
  • daktyle

Sposób przygotowania:

Agar rozpuść w małej ilości soku jabłkowego. Resztę soku zagotuj, dodaj agar i gotuj jeszcze 10 minut. Wystudź i zmiksuj z daktylami oraz jogurtem, sokiem z cytryny i miodem. Przelej do foremek silikonowych.

Czas trwania (minuty):

30

Autorzy:

Marta Kierzkowska-Grzybek
Doradca żywieniowy, ekspert kulinarny, coach
Doradca żywieniowy i ekspert kulinarny, certyfikowany coach ICF ACC. Specjalizuje się w pomocy osobom z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, chorobami nowotworowymi oraz wspomaganiem odporności i kondycji organizmu.

Zarejestruj się!

I pobierz darmowe materiały edukacyjne.

0