Ancel Keys badał wpływ różnych diet na zdrowie człowieka – zachorowalność na chorobę wieńcową, miażdżycę, otyłość (Carmena, R., 2005). Zwrócił on uwagę na korzystne oddziaływanie diety śródziemnomorskiej na choroby układu krążenia, cukrzycę i hiperlipidemię. W kuchni śródziemnomorskiej warto docenić prozdrowotne skutki spożywania oliwy z oliwek, będącej źródłem między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, tokoferolu (witamina E). Mętny, zielonkawy olej z oliwek, zawiera także chlorofil oraz inne składniki balastowe. Ma on większą wartość odżywczą i leczniczą niż olej filtrowany i oczyszczony. Stosując go w naszej diecie, możemy liczyć na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, spadek poziomu cholesterolu we krwi oraz zahamować rozwój miażdżycy, pobudzić regenerację tkanki nabłonkowej. Spożywając wyżej wymienioną oliwę jako dodatek do sałatki, zredukujemy wzdęcia, zapobiegniemy zastojom żółci a także przyspieszymy gojenie wrzodów żołądka. Poza tym, oliwa z oliwek zażywana regularnie minimalizuje objawy alergii, podnosi odporność organizmu na infekcje, działa przeciwcukrzycowo oraz korzystnie u chorych na przerost gruczołu krokowego (D’Alessandro, A., De Pergola, G. 2015).