Instytut Psychodietetyki » Katarzyna Rywczyńska – Mróz
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.

Katarzyna Rywczyńska – Mróz

magister dietetyki, psychodietetyk

Dostępność:
Lokalizacja:
  • online
Obszary szkoleń:
  • choroby tarczycy
  • nadwaga
  • otyłość
  • napadowe objadanie się
  • bulimia
  • zespół nocnego żywienia
  • insulinooporność
  • cukrzyca
  • hiperglikemia
  • onkologia
  • choroby dieto zależne
  • problemy z wątrobą
  • nietolerancje pokarmowe
  • niedokrwistość
Obszary konsultacji:
  • Zaburzenia odżywiania
  • Dietetyka
  • Aktywność fizyczna
  • Psychologia jedzenia i ogólna

Umów wizytę

Wybierz termin z kalendarza i umów wizytę

Poziom certyfikacji:

Certyfikat II Stopnia
Certyfikat II stopnia mogą otrzymać osoby, które posiadają wyższe wykształcenie w dziedzinach związanych ze zdrowiem i ukończyły studia podyplomowe z psychodietetyki.

Ukończyłam studia I i II stopnia na kierunku dietetyka kliniczna na Wydziale Nauk Medycznych USM w Warszawie.

Jestem specjalistką psychodietetyki, odbyłam staż w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu.

Ukończyłam certyfikowany kurs „Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie” i uzyskałam tytuł specjalisty przyjaznego insulinoopornym.

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Cyklicznie uczestniczę w konferencjach szkoleniowych „Szkoła Terapii Otyłości” organizowanych przez Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości oraz Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości.

 

 

Od 13 lat pogłębiam wiedzę dotyczącą żywienia w zdrowiu i chorobie. Swoje umiejętności praktyczne zdobywałam w Poradni Żywienia Instytutu Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka (IPCZD), na oddziale pediatrycznym w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych IPCZD w Warszawie oraz przede wszystkim prowadząc dorosłych pacjentów indywidualnych w ramach prywatnej działalności zawodowej.

Na bieżąco poszerzam i aktualizuję swoją wiedzę dietetyczną oraz kompetencje, poprzez udział w licznych kursach i najważniejszych konferencjach naukowych dla dietetyków.

Czytam czasopisma branżowe, śledzę trendy, aktualne badania naukowe oraz rekomendacje towarzystw w kontekście dietoterapii konkretnych chorób.

W swojej praktyce kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych (EBM – Evidence Based Medicine).

 

 

Do każdego pacjenta podchodzę kompleksowo. Koncentruję się nie tylko na żywieniu, ale na stylu życia, rytmie dobowym i poziomie stresu oraz na gotowości pacjenta do zmiany. Wsłuchuję się w jego potrzeby.

Na podstawie analizy wywiadu żywieniowego i zdrowotnego, w oparciu o badania laboratoryjne i historię dietetyczną, indywidualnie dopasowuję zalecenia i zakres współpracy do potrzeb zdrowotnych i stylu życia każdego podopiecznego.

Dietoterapia połączona z holistycznym podejściem często pozwala na zmniejszenie lub wręcz wyeliminowanie dokuczliwych objawów chorobowych, a czasami i niektórych leków. Pozwala poprawić komfort życia. 

Wierzę, że prawidłowe nawyki żywieniowe i te dotyczące stylu życia są kluczowe w długofalowym utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zdrowia. Jednocześnie rozumiem jak trudno wprowadzić w życie zmiany.

Chętnie pomogę Ci w budowaniu prozdrowotnych nawyków, tak aby pozostały z Tobą na długo i były dopasowane do Twojego stylu życia. 

Sukcesy moich podopiecznych to największa nagroda i motywacja do działania.

W czasie wolnym dużo czytam, słucham jazzu i chodzę na długie spacery po lesie. Uwielbiam włoską i portugalską kuchnię oraz czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi. Doceniam uważność, nie tylko w jedzeniu. Kocham podróże „i te małe i te duże”. 

0