W dużych ilościach inulina występuje w bulwach topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego (do 70%), korzeniach omanu (44-70%), cykorii (do 58%), mniszka lekarskiego (25-50%) oraz w skorzonerze (wężymordzie), karczochach, szparagach, porze, cebuli, czosnku, ziarniakach zbóż i jadalnych korzeniach łopianu (Kulczyński2016). Dzięki zawartości intybiny, cykoria zwiększa wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymuluje ruchy żołądka i czynności trzustki, ma działa żółciopędne, wzmacnia wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Bulwy topinamburu zawierają dużo krzemionki, witaminy B1, wyróżniają się także znacznym udziałem makro- i mikroelementów. Sok otrzymywany z bulw może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego, w hemoroidach, zapaleniu spojówek, powiek i skóry oraz w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń oraz oparzeń (Kaur 2002).