W swojej pracy opiera się na holistycznym podejściu do człowieka i zdrowia oraz promowaniu stylu slow life i slow food. Plan leczenia dietetycznego opracowuje na podstawie wyników badań medycznych (diagnostyki) oraz dokładnego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego. Jej podejście do diety jest nietypowe i innowacyjne. Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym dla osób z różnymi problemami, w rozwiązaniu których istotnym działaniem może być zmiana diety oraz stylu życia. W swojej pracy łączy starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej, a sukcesy zawdzięcza umiejętnemu motywowaniu oraz dopasowaniu do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Szczególnie interesuje się znaczeniem ekosystemu jelitowego, wpływem psychiki na zdrowie człowieka, stosowaniem diet leczniczych w chorobach autoimmunologicznych, onkologicznych, w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, zaburzeniach odporności, zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, w chorobach neurologicznych i metabolicznych. Posiada wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu profesjonalnych warsztatów praktycznych oraz szkoleń (dla firm, instytucji, specjalistów, klientów indywidualnych) z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego w ramach swojego autorskiego programu – „In harmony with nature”. Zajmuje się również fotocoachingiem, prowadzi indywidualne sesje coachingowe, na których pomaga klientowi wyjść poza dotychczasowe schematy myślenia, motywuje do działania, pomaga odkrywać mocne strony i rozwijać ukryty potencjał.