Instytut Psychodietetyki » Marta Kierzkowska-Grzybek
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.

Marta Kierzkowska-Grzybek

Doradca żywieniowy, ekspert kulinarny, coach

Dostępność:
Lokalizacja:
  • Wrocław
Obszary szkoleń:
  • Dieta dla zdrowia
  • Radzenie sobie ze stresem
Obszary konsultacji:
  • Dietetyka
  • Coaching i edukacja

Poziom certyfikacji:

Nie certyfikowany
Specjalista nie został jeszcze certyfikowany przez Instytut Psychodietetyki

Absolwentka biotechnologii Wydziału Chemicznego na Politechnice Wrocławskiej. Te interdysplinarne studia wyposażyły ją w ekspercką wiedzę w zakresie biochemii i mikrobiologii, co obecnie jest bardzo przydatne w jej praktyce zawodowej. Jej praca magisterska dotyczyła analizy substancji czynnych występujących w tradycyjnych roślinach leczniczych stosowanych do terapii schorzeń wątroby. Ukończyła również studia podyplomowe z „Żywienia człowieka w profilaktyce zdrowotnej” na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz kurs dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (120 godzin). Posiada międzynarodowe uprawnienia do wykonywania zawodu Coacha w 81 krajach (ICF ACC). Prowadzi sesje indywidualne, grupowe, warsztaty rozwojowe dla kobiet, warsztaty z zakresu odkrywania talentów, budowania relacji oraz terapię śmiechem. Posiada uprawnienia do przeprowadzania terapii RESET (Rafferty Energy System of Easing the Temporomandibular joint) oraz umiejętności w zakresie Racjonalnej Terapii Zachowań RTZ (certyfikat Dolnoslaskiego Centrum Psychoterapii). Ukończyła kurs Psychoneuroimmunologii oraz warsztaty z zarządzania energią życiową w stresie u Wojciecha Eichelbergera. Uczestniczka licznych kursów i szkoleń z zakresu psychodietetyki, dietetyki i coachingu.

Wykładowca Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu i Katowicach. Założycielka Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” Prelegent na wielu konferencjach i kongresach dietetycznych w Polsce. Od kilku lat prowadzi warsztaty edukacyjne podczas corocznego Festiwalu Rozwoju Osobistego Kobiet „Progressteron”. Współpracowała jako specjalista ds. żywienia z eko cateringami we Wrocławiu i w Warszawie. Jest moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak, kampanii na rzecz diety naturalnej w placówkach oświatowych. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej, autorka bloga kulinarnego: www.kuchnianaturalna.blogspot.com, współtwórca książek kulinarnych oraz poradników o zdrowiu, ekspert dla portali społecznościowych. Członek Towarzystwa Psychodietetyki, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,  Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita”. Współpracuje od kilku lat z Integrative Medical Center we Wrocławiu, Fundacją „Dobra Dusza” w Żmigrodzie, z Dolnośląskim Centrum Psychoonkologii i Rehabilitacji, Ośrodkiem Profilaktyki i Lecznictwa na Wojnowie, Z Fundacją „Rozwiń Skrzydła, Uruchom Głowę”, z Fundacją „Przystanek Rodzina”.

W swojej pracy opiera się na holistycznym podejściu do człowieka i zdrowia oraz promowaniu stylu slow life i slow food. Plan leczenia dietetycznego opracowuje na podstawie wyników badań medycznych (diagnostyki) oraz dokładnego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego. Jej podejście do diety jest nietypowe i innowacyjne. Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym dla osób z różnymi problemami, w rozwiązaniu których istotnym działaniem może być zmiana diety oraz stylu życia. W swojej pracy łączy starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej, a sukcesy zawdzięcza umiejętnemu motywowaniu oraz dopasowaniu do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Szczególnie interesuje się znaczeniem ekosystemu jelitowego, wpływem psychiki na zdrowie człowieka, stosowaniem diet leczniczych w chorobach autoimmunologicznych, onkologicznych, w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, zaburzeniach odporności, zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, w chorobach neurologicznych i metabolicznych. Posiada wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu profesjonalnych warsztatów praktycznych oraz szkoleń (dla firm, instytucji, specjalistów, klientów indywidualnych) z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego w ramach swojego autorskiego programu – „In harmony with nature”. Zajmuje się również fotocoachingiem, prowadzi indywidualne sesje coachingowe, na których pomaga klientowi wyjść poza dotychczasowe schematy myślenia,  motywuje do działania, pomaga  odkrywać mocne strony i rozwijać ukryty potencjał.

Uwielbia aktywnie spędzony czas z rodziną i przyjaciółmi na łonie natury, jej pasją jest też fotografia, gra na djembe i Tai chi, interesuje się literaturą autobiograficzną.