Życiową pasją Joanny jest dzielenie się najnowszą, potwierdzoną badaniami naukowymi wiedzą w zakresie żywienia człowieka z osobami, którym zależy na dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych w ramach codziennej diety.
Już jako uczennica liceum w Piotrkowie Trybunalskim, swoje zamiłowanie do nauki realizowała poprzez własne badania na Uniwersytecie Warszawskim, Politechnice Warszawskiej oraz Centrum Onkologii w Warszawie, gdzie zajmowała się tworzeniem systemów dostarczania leków na bazie nanomateriałów, które miały za zadanie usprawnić proces leczenia w ramach chemioterapii. Później, we współpracy z Instytutem Podstawowych Problemów Techniki Polskiej Akademii Nauk, miała okazję prowadzić badania nad zindywidualizowanym leczeniem złamań za pomocą implantów z nanomateriałów i komórek macierzystych u pacjentów z osteoporozą.
Wyniki swoich projektów naukowych miała okazję zaprezentować na największych światowych konkursach naukowych, takich jak Intel ISEF w USA, EUCYS we Włoszech oraz targach innowacji m.in. w Chorwacji i Niemczech.
Podczas studiów licencjackich kontynuowała badania nad zwiększeniem wydajności chemioterapii w przypadku raka jelita grubego, które zostały opublikowane w Acta Biomaterialia w 2015 roku (Aibani et al., 2015). Po zakończeniu licencjatu, wraz z zespołem na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, pracowała nad rolą witaminy D u sportowców (Jurek et al., 2019).
Obecnie jako doktorantka w Instytucie Żywności i Zdrowia Człowieka (Nutrition Innovation Centre for Food and Health) na Ulster University prowadzi badania nad wpływem spożycia ryb na ryzyko chorób autoimmunologicznych, zarówno u osób będących ich częstymi konsumentami, jak również pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą autoimmunologiczną – toczniem rumieniowatym.
Joanna prowadzi rozbudowaną działalność edukacyjną w zakresie zdrowia, którą realizuje już od ponad 8 lat, stale współpracując z licznymi magazynami dietetycznymi o charakterze poradnikowym zarówno w Polsce jak i w Wielkiej Brytanii (Biokurier, LNE, Thrive, Business Woman & Life, Food Forum, Food Expert, Dietetycy.org, Wiedza i Praktyka). Joanna jest również częstym gościem audycji zapraszanym w roli eksperta, zwłaszcza w RMF.FM Twoje Zdrowie, Melo Radio, czy TV Toya. Dwukrotnie uczestniczyła jako prelegentka konferencji TEDx w Krakowie oraz Łodzi.
Przykładowe publikacje i nagrania dostępne dla osób zainteresowanych:
Prezentacja TEDx na Politechnice Łódzkiej – Rola diety w zapobieganiu chorobie nowotworowej pt. Uzbrój się przeciwko nowotworowi.
Koronawirus. Rekomendacje dotyczące odżywiania
Błonnik pokarmowy – niezbędny składnik zdrowej diety
Składniki odżywcze, które ułatwią Ci naukę
Awokado lepsze od kromki chleba?
Why food journaling should matter to you.
Mleko krowie – alergie na białko mleka krowiego, laktoza oraz jej nietolerancja
Toczeń rumieniowaty układowy, a dieta
Palenie papierosów, a zdrowie i kondycja skóry
Słodziki spożywcze
Dieta roślinna dla zdrowia skóry