Instytut Psychodietetyki » Joanna Jurek
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.

Joanna Jurek

Ekspert ds. żywienia człowieka i medycyny stylu życia

Dostępność:
  • poniedziałek
  • wtorek
  • środa
  • czwartek
  • piątek
Lokalizacja:
  • on-line
Obszary szkoleń:
  • Dietetyka sportowa
Obszary konsultacji:
  • Dietetyka

Poziom certyfikacji:

Certyfikat II Stopnia
Certyfikat II stopnia mogą otrzymać osoby, które posiadają wyższe wykształcenie w dziedzinach związanych ze zdrowiem i ukończyły studia podyplomowe z psychodietetyki.

Absolwentka studiów biomedycznych, ze specjalizacją na medycynę spersonalizowaną na Ulster University w Irlandii Północnej, obecnie doktorantka, prowadząca badania naukowe w dziedzinie immunologii oraz żywienia człowieka na tej samej uczelni.

Posiada dodatkowe kwalifikacje międzynarodowego eksperta ds. suplementacji dietetycznej i planowania zmiany w zakresie diety i nawyków żywieniowych.  

Absolwentka dodatkowych kursów dotyczących wpływu diety na zdrowie psychiczne i ryzyko chorób przewlekłych, jak cukrzyca, otyłość, choroby serca oraz alergie.

Życiową pasją Joanny jest dzielenie się najnowszą, potwierdzoną badaniami naukowymi wiedzą w zakresie żywienia człowieka z osobami, którym zależy na dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych w ramach codziennej diety. 

Już jako uczennica liceum w Piotrkowie Trybunalskim, swoje zamiłowanie do nauki realizowała poprzez własne badania na Uniwersytecie Warszawskim, Politechnice Warszawskiej oraz Centrum Onkologii w Warszawie, gdzie zajmowała się tworzeniem systemów dostarczania leków na bazie nanomateriałów, które miały za zadanie usprawnić proces leczenia w ramach chemioterapii. Później, we współpracy z Instytutem Podstawowych Problemów Techniki Polskiej Akademii Nauk, miała okazję prowadzić badania nad zindywidualizowanym leczeniem złamań za pomocą implantów z nanomateriałów i komórek macierzystych u pacjentów z osteoporozą. 

Wyniki swoich projektów naukowych miała okazję zaprezentować na największych światowych konkursach naukowych, takich jak Intel ISEF w USA, EUCYS we Włoszech oraz targach innowacji m.in. w Chorwacji i Niemczech.  

Podczas studiów licencjackich kontynuowała badania nad zwiększeniem wydajności chemioterapii w przypadku raka jelita grubego, które zostały opublikowane w Acta Biomaterialia w 2015 roku (Aibani et al., 2015).  Po zakończeniu licencjatu, wraz z zespołem na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, pracowała nad rolą witaminy D u sportowców (Jurek et al., 2019).  

Obecnie jako doktorantka w Instytucie Żywności i Zdrowia Człowieka (Nutrition Innovation Centre for Food and Health) na Ulster University prowadzi badania nad wpływem spożycia ryb na ryzyko chorób autoimmunologicznych, zarówno u osób będących ich częstymi konsumentami, jak również pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą autoimmunologiczną – toczniem rumieniowatym. 

Joanna prowadzi rozbudowaną działalność edukacyjną w zakresie zdrowia, którą realizuje już od ponad 8 lat, stale współpracując z licznymi magazynami dietetycznymi o charakterze poradnikowym zarówno w Polsce jak i w Wielkiej Brytanii (Biokurier, LNE, Thrive, Business Woman & Life, Food Forum, Food Expert, Dietetycy.org, Wiedza i Praktyka).  Joanna jest również częstym gościem audycji zapraszanym w roli eksperta, zwłaszcza w RMF.FM Twoje Zdrowie, Melo Radio, czy TV Toya. Dwukrotnie uczestniczyła jako prelegentka konferencji TEDx w Krakowie oraz Łodzi.

Przykładowe publikacje i nagrania dostępne dla osób zainteresowanych: 

Prezentacja TEDx na Politechnice Łódzkiej – Rola diety w zapobieganiu chorobie nowotworowej pt. Uzbrój się przeciwko nowotworowi. 

Koronawirus. Rekomendacje dotyczące odżywiania 

Błonnik pokarmowy – niezbędny składnik zdrowej diety 

Składniki odżywcze, które ułatwią Ci naukę 

Awokado lepsze od kromki chleba? 

Why food journaling should matter to you. 

Mleko krowie – alergie na białko mleka krowiego, laktoza oraz jej nietolerancja  

Toczeń rumieniowaty układowy, a dieta 

Palenie papierosów, a zdrowie i kondycja skóry 

Słodziki spożywcze 

Dieta roślinna dla zdrowia skóry

Konsultacje grupowe i indywidualne online;

Pomoc w doborze odpowiedniej suplementacji dietetycznej

Przygotowanie artykułów o tematyce żywieniowej w oparciu o publikacje naukowe

W wolnym czasie uwielbia biegać oraz dzielić się swoimi odkryciami dot. Wpływu diety na nasze zdrowie w ramach bloga, Nutrji-JJ (www.nutrijj.blogspot.com). 

Bieganie długodystansowe. 

Spacery na łonie natury, wycieczki spacerowe – sposób na zwiedzanie nowych miejsc. 

Gotowanie, próbowanie ciekawych połączeń kulinarych, testowanie nowinek spożywczych. 

Film, fitness.