Instytut Psychodietetyki » dr Magdalena Golachowska
Nic, co dotyczy psychodietetyki, nie jest nam obce.

dr Magdalena Golachowska

Doradca żywieniowy, specjalista psychodietetyki

Dostępność:
Lokalizacja:
  • Wrocław
Obszary szkoleń:
  • Dieta dla zdrowia
  • Dietetyka sportowa
Obszary konsultacji:
  • Dietetyka

Poziom certyfikacji:

Nie certyfikowany
Specjalista nie został jeszcze certyfikowany przez Instytut Psychodietetyki

Jest absolwentką biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego w specjalności biochemia medyczna. Tytuł doktora nauk medycznych zdobyła w holenderskim Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen w Holandii badając zaburzenia metabolizmu i wchłaniania jelitowego u noworodków (Microvillus Inclusion Disease). Ukończyła studia podyplomowe z żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Przetłumaczyła dwie książki dotyczące wpływu mikroflory jelitowej na zdrowie człowieka i skutków nadużywania antybiotyków: „Zdrowie zaczyna się w brzuchu” J. i E. Sonnenburg (Galaktyka, 2015),  „Utracone mikroby” M. Blaser (Galaktyka, 2016). Obecnie pełni funkcję kierownika Katedry Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej Wydziału Dietetyki oraz wykładowcy w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu. Prowadzi wykłady w  Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i Katowicach z obszaru biochemii, fizjologii układu pokarmowego, dietetyki i poradnictwa. Współpracuje z Kliniką Termografii we Wrocławiu, organizacją Kobiety na Medal – bieganie dla kobiet, Fundacją Art of Living – Sztuka Oddechu, firmą WorkMed – Programy prozdrowotne dla firm, szwajcarską firmą NSA-Juice PLUS, Fundacją dla Kobiet Dobra Dusza, Polskim Stowarzyszeniem Chorych na Hashimoto. Jako doradca żywieniowy udzielała porad dietetycznych w Instytucie Psychodietetyki. Jest redaktorem zarządzającym w międzynarodowym wydawnictwie naukowym De Gruyter Open w dziale książek naukowych z dziedziny nauk o żywności, rolnictwa, leśnictwa i weterynarii. Członek Towarzystwa Psychodietetyki, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Hashimoto.

Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym dla osób dorosłych i osób aktywnych fizycznie, a także pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi, schorzeniami hormonalnymi i metabolicznymi (stany zapalne, choroby autoimmunologiczne, Hashimoto). Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów (przyszłych i obecnych dietetyków, lekarzy i psychologów), a także warsztaty i wykłady popularnonaukowe dotyczące prawidłowego odżywiania i prozdrowotnego stylu życia w ujęciu holistycznym.

Uwielbia marchewki! Wędruje po lasach i górach, biega, pływa kajakiem, nurkuje, jeździ na wycieczki rowerowe, uwielbia narty zjazdowe i biegowe, tańczy tango argentyńskie i tańce latynoamerykańskie. A w międzyczasie ćwiczy sztukę oddechu i relaksacji.