Informacje dotyczące zasad prawidłowego żywienia są ogólnie dostępne, ale niestety bardzo często sprzeczne ze sobą. Oferowane przez Instytut Psychodietetyki konsultacje dietetyczne ułatwiają odnalezienie się w gąszczu tych informacji i dokonywanie odpowiednich wyborów żywieniowych, które pozwolą poprawić stan zdrowia, zrzucić nadmierne kilogramy lub po prostu poczuć się lepiej.
Ponieważ badania wskazują, że większość osób stosujących dietę doświadcza porażki na tym polu, a 95% osób odchudzających się po zakończeniu odchudzania wraca do wagi sprzed odchudzania lub wyższej (Seligman, 2010), sugeruje to, że proces zmiany nawyków żywieniowych warto oprzeć o fachową wiedzę. Konsultacje dietetyczne świadczone przez naszych specjalistów są odpowiednim sposobem, aby zrealizować ten cel.
W Instytucie Psychodietetyki pracujemy z pacjentem nad zmianą stylu życia, zamiast „zalecać kuracje dietetyczne”. Choć układanie jadłospisów stanowiących wzór prawidłowej diety może być pomocnym narzędziem do zmiany nawyków żywieniowych, naszym celem nie jest zachęcanie pacjenta do „życia według narzuconego scenariusza w zakresie odżywiania”. Oznacza to, że we współpracy z pacjentem dążymy do sformułowanie odpowiednich zaleceń i nauczenia pacjenta dokonywania samodzielnych, odpowiednich wyborów żywieniowych i sprawnej samokontroli odżywiania.
Nie jesteśmy więc zwolennikami sztywnego podejścia, w którym pacjent jest zobligowany do przestrzegania ścisłej rozpiski z dietą, która z czasem zaczyna męczyć, a w wielu sytuacjach jest po prostu niemożliwa do realizacji. Formułowane plany zmiany nawyków są więc elastyczne, ale jednocześnie konkretne, podparte jasnymi zasadami i narzędziami do monitorowania całego procesu. W pracy z pacjentem trzymamy się zasady zaproponowanej przez dr Annę Januszewicz, założycielkę Instytutu Psychodietetyki, mówiącej, że dieta, która ma szansę stać się trwałym nawykiem, musi być nie tylko skuteczna (w kontekście przyjętego celu), ale także sycąca, smaczna i swobodna (jest to tak zwana zasada „4xS”).