Równowaga kwasowo-zasadowa

waga

Nasze ciało (metabolizm) jest w stanie prawidłowo funkcjonować tylko w pewnych granicach, dotyczy to np. temperatury ciała, ilości tlenu, wody, pożywienia, a także pH. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest jednym z kluczowych wyznaczników pełni zdrowia.  Typowa „zachodnia” dieta oraz styl życia bardzo silnie tę równowagę zaburza, głównie w stronę zakwaszenia.

 

Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się:
– stres, lęk, złość,
– stany (pod)gorączkowe i przewlekłe stany zapalne
– otyłość, cukrzyca
– przewlekłe schorzenia wątroby, nerek, kory nadnerczy
– niewłaściwa dieta
– brak ruchu lub zbyt intensywny wysiłek fizyczny (sportowcy)

Objawy i skutki zakwaszenia to:
– zatrzymywanie wody w organizmie, obrzęki
– tendencja do tycia
– częste infekcje i zakażenia
– bóle głowy, zawroty głowy, mroczki przed oczami
– bezsenność, wahania nastroju, rozdrażnienie, zmęczenie, brak energii
– trudności z koncentracją, gorsza pamięć
– cienie pod oczami
– trudności z połykaniem, nudności
– niestrawność, uczucie ciężkości po jedzeniu
– zapalenie śluzówki jamy ustnej, obłożony język, nadżerki na błonach śluzowych
– choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy
– choroby wątroby, kamienie żółciowe
– cukrzyca
– zmiany nowotworowe
– osteoporoza, kruchość kości i zębów, próchnica zębów
– zmiany zwyrodnieniowe stawów
– ból mięśni, kości, kręgosłupa
– problemy ze skórą (pryszcze, krosty, zaczerwienienia), przesuszenie, zmarszczki
– problemy z włosami: suche, łamliwe, bez połysku, wypadające
– łamliwość paznokci

Zasadowica może pojawić się przy następujących objawach:
– silne niedożywienie, biegunki, wymioty
– zaburzenia gospodarki lipidowej
– zaburzenia hormonalne
– przedłużone używanie niektórych leków

Objawami zasadowicy są:
– przyspieszony oddech
– astma
– napady senności
– wychłodzenie organizmu
– bolesność mięśni, zmęczenie

W prawidłowo zbilansowanej diecie 20% powinne stanowić składniki zakwaszające, a 80% składniki alkalizujące. Poniżej przedstawiamy listę produktów od silnie zasadowych, poprzez neutralne, do silnie zakwaszających.

Można także wspomagać się wodą wysoko-zmineralizowaną, bogatą w pierwiastki alkalizujące (sód, potas, wapń, magnez i żelazo) lub przyjmowaniem proszków zasadowych (preparaty do kupienia w aptekach, np. AlkalaN).

 

wysoko zasadotwórcze (ph 9.0 do 8.1) średnio zasadotwórcze (pH 8.0 do 7.1) słabo zasadotwórcze (do pH 7.0)
cytryny
limonki
arbuz
melon
papaja
winogrona
mango
kiwi
marakuja
gruszki słodkie
ananas świeży
suszone daktyle
suszone figi
suszone morele
rodzynki
pietruszka
rzeżucha
boćwina
szparagi
endywia
soki warzywne świeże niesłodzone
pieprz cayenne
wodorosty morskie
jabłka
morele
banany (dojrzałe)
jagody
kiełki lucerny
awokado
porzeczki
daktyle świeże
figi świeże
agrest
winogrona
grejpfruty
nektarynki
brzoskwinie
gruszki mało słodkie
pomarańcze
maliny
truskawki
pomidory słodkie
marchew
seler
sałata
sałata lodowa
szpinak
groszek zielony słodki świeży
dynia
fasola szparagowa zielona świeża
buraki
brokuły
kapusta
jarmuż
kalarepa
pasternak
kabaczki
świeża rzepa
ziemniaki w mundurkach
kukurydza słodka
czosnek
pędy bambusa
zioła (świeże, zielone)
ocet winny
płynne żółtko jaja
mleko kozie surowe
wiśnie
rabarbar
karczochy
brukselka
ogórki
pomidory mało słodkie
bakłażany
kalafior
grzyby
oliwki świeże
świeży por
cebula
chrzan
chleb esseński
migdały
soja ziarno suche
sezam nasiona
orzech kokosowy świeży
mleczko sojowe
tofu
kiełki zbóż i warzyw
miód
kawa zbożowa
zielona herbata
jonizowana woda alkaliczna
stewia
ksylitol (cukier brzozowy)
sól morska i himalajska
przyprawy
oliwa
wysoko kwasotwórcze (pH 5.9 do 5.0) średnio kwasotwórcze (pH 6.9 do 6.0) słabo kwasotwórcze
(do pH 7.0)
wieprzowina
wołowina
jagnięcina
wątróbka
drób
sarnina
galaretki
sery żółte
biała mąka
makaron
ciastka z białej mąki
chleb pszenny
ryż biały
budyń
cukier
cukier brązowy
sztuczne słodziki
gazowane słodkie napoje
dżemy
czekolada
kawa
herbata czarna
likiery alkoholowe
piwo
sól
ryby
kiełbasy, wędliny, szynka
owoce morza
jogurt słodzony
sery pleśniowe
jajka gotowane na twardo
chleb żytni
płatki zbożowe
gryka
płatki kukurydziane
makaron pełnoziarnisty
ryż basmati
ryż brązowy
ziemniaki gotowane
popcorn solony
banany zielone
soki owocowe z cukrem
orzeszki ziemne
wino
ketchup
majonez
sos sojowy
mleko kozie homogenizowane
mleko krowie homogenizowane
otręby
chleb Graham
chleb razowy pełnoziarnisty
krakersy
fruktoza
miód pasteryzowany
żurawina
borówki
śliwki
suszone śliwki
orzeszki pistacjowe
orzechy nerkowca
nasiona słonecznika
nasiona dyni
orzechy włoskie
soczewica
fasola
oliwki konserwowe
kakao
masło słone
musztarda
Produkty neutralne (pH 7.0)
masło świeże niesolone
śmietana
margaryna
mleko krowie świeże
oleje roślinne (oprócz oliwy)
serwatka
jogurt naturalny

Jesteś specjalistą, który chce się nauczyć stosować psychologiczne podejście w pracy z pacjentem? Zapisz się na staż zawodowy z psychodietetyki. Nowe edycja stażu już od 12-13.08.2017!

STAŻ ZAWODOWY

Badania nietolerancji pokarmowych

Poznaj skład swojego ciała!

Placówki Partnerskie

Pobierz – Książeczka z przepisami

Czy potrzebujesz specjalisty? wypełnij test!

Współpracujemy z:

Chcesz otrzymywać informacje o nadchodzących wydarzeniach?

status

You are not logged in.