dr n.med. Magdalena Golachowska

dsc_0452a

Doradca żywieniowy
Specjalista chorób metabolicznych

 

Jest absolwentką biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego w specjalności biochemia medyczna. Tytuł doktora nauk medycznych zdobyła w holenderskim Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen w Holandii badając zaburzenia metabolizmu i wchłaniania jelitowego u noworodków (Microvillus Inclusion Disease).

Obecnie pełni funkcję kierownika Katedry Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej Wydziału Dietetyki oraz wykładowcy w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu. Prowadzi wykłady w  Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i Katowicach z obszaru biochemii, fizjologii układu pokarmowego, dietetyki i poradnictwa.

Przetłumaczyła dwie książki dotyczące wpływu mikroflory jelitowej na zdrowie człowieka i skutków nadużywania antybiotyków:
„ZDROWIE ZACZYNA SIĘ W BRZUCHU” J. i E. Sonnenburg (Galaktyka, 2015)
„UTRACONE MIKROBY” M. Blaser (Galaktyka, 2016)

Współpracuje z Klinika Termografii we Wrocławiu, organizacją Kobiety na Medal – bieganie dla kobiet, Fundacją Art of Living – Sztuka Oddechu, firmą WorkMed – Programy prozdrowotne dla firm, szwajcarską firmą NSA-Juice PLUS, Fundacją dla Kobiet Dobra Dusza, Polskim Stowarzyszeniem Chorych na Hashimoto.

Jako doradca żywieniowy udzielała porad dietetycznych w Instytucie Psychodietetyki, Centrum Medycznym CoraMed we Wrocławiu, w NZOZ „Twój Lekarz” w Bielanach Wrocławskich, w klubie sportowym BodyFit we Wrocławiu. Jest redaktorem zarządzającym w międzynarodowym wydawnictwie naukowym De Gruyter Open w dziale książek naukowych z dziedziny nauk o żywności, rolnictwa, leśnictwa i weterynarii.

Członek Towarzystwa Psychodietetyki, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Hashimoto.

Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów (przyszłych i obecnych dietetyków, lekarzy i psychologów), a także warsztaty i wykłady popularnonaukowe dotyczące prawidłowego odżywiania i prozdrowotnego stylu życia w ujęciu holistycznym.

Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym dla osób dorosłych i osób aktywnych fizycznie, a także pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi, schorzeniami hormonalnymi i metabolicznymi (stany zapalne, choroby autoimmunologiczne, Hashimoto).

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.” Hipokrates

To motto powinno przewodzić nie tylko ekspertom zajmującym się zdrowiem, ale każdemu człowiekowi. Uważam, że najważniejszym celem jest zrozumienie zasad jakie rządzą naszym organizmem – umiejętność słuchania i interpretacji podstawowych sygnałów pochodzących z ciała pozwoli każdemu człowiekowi podejmować właściwe decyzje dotyczące własnego zdrowia. Wiedza dotycząca wpływu spożywania różnych produktów na metabolizm pomoże przywrócić równowagę, załagodzić wiele dolegliwości, utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie na długie lata oraz wydobyć maksymalne możliwości organizmu.

Magdalena Golachowska

Kontakt:

m.golachowska@instytutpsychodietetyki.pl
Przydatne informacje przed pierwszą wizytą znajdują się w zakładce Poradnia.

Jesteś specjalistą, który chce się nauczyć stosować psychologiczne podejście w pracy z pacjentem? Zapisz się na staż zawodowy z psychodietetyki. Nowe edycja stażu już od 12-13.08.2017!

STAŻ ZAWODOWY

Badania nietolerancji pokarmowych

Poznaj skład swojego ciała!

Placówki Partnerskie

Pobierz – Książeczka z przepisami

Czy potrzebujesz specjalisty? wypełnij test!

Współpracujemy z:

Chcesz otrzymywać informacje o nadchodzących wydarzeniach?

status

You are not logged in.