Kurs: „Psychodietetyka w żywieniu dzieci i młodzieży.”

Szkolenie z cyklu:

„Psychodietetyka w żywieniu dzieci i młodzieży”

Psychodietetyka w żywieniu dzieci i młodzieży, to kurs, który ma na celu przekazanie uczestnikom kompleksowej wiedzy na temat kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uczestnicy zdobędą wiedzę na ten temat zarówno z obszaru dietetyki, jak i psychologii, a ponadto będą mieli okazję kształtować swoje umiejętności kulinarne w zakresie zdrowego i smacznego gotowania potraw lubianych przez dzieci i młodzież.

Opis szkoleń wchodzących w skład Kursu:
•Dekalog zdrowego żywienia dzieci i młodzieży (16h)
•Zdrowe gotowanie – ulubione potrawy dzieci i nastolatków (12h)
•Psychologiczne aspekty kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży (12h)

Materiały i certyfikaty:

Każdy uczestnik otrzyma komplet materiałów uzupełniających program szkolenia oraz certyfikat potwierdzający  udział w szkoleniu. W cenie poczęstunek w czasie przerwy kawowej.

 

Szkolenie I

„Dekalog zdrowego żywienia dzieci i młodzieży” mgr inż. Marta Kierzkowska – Grzybek, mgr Małgorzata Talaga – Duma, 16h, (2-3.09.2017)

Posiadanie wiedzy na temat zdrowego żywienia dzieci i młodzieży jest niezbędne u każdego dorosłego, który chce umiejętnie wpływać na nawyki żywieniowe młodych ludzi.

Choć informacje na temat odżywiania są łatwo dostępne, to często okazuje się, że odpowiedź na pytanie, co to znaczy zdrowa dieta młodego człowieka, nie jest wcale prostaze względu na sprzeczność dostępnych komunikatów – jedni mówią, że mleko jest zdrowe, inni, zupełnie coś przeciwnego, są tacy, którzy zalecają słodzić miodem, inni odradzają, niektórzy zalecają suplementację witamin i minerałów w okresie dorastania, inni są temu przeciwni…

Szkolenie składa się z następujących bloków tematycznych:

  • Specyfika zbilansowanej diety dzieci i młodzieży – zalecenia dla różnych grup wiekowych
  • Aktualne aspekty prawno-medyczne zdrowego żywienia dzieci (Rozporządzenie Ministra Zdrowia)
  • Jak komponować zdrowy jadłospis młodego człowieka? Przykłady i praktyczne porady, analiza dostępnych na rynku produktów dla dzieci
  • Suplementacja- kiedy i w jaki sposób ją stosować u dzieci i młodzieży?
  • Najczęstsze problemy zdrowotne dzieci i młodzieży a zalecenia żywieniowe (m.in. alergie, zaburzenia odporności, pasożyty)
  • Moje dziecko nie chce jeść! -co zrobić, aby Tadek stał się Jadkiem?

Dla kogo jest to szkolenie?

Szkolenie skierowane jest do osób uczestniczących w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci: rodziców, dietetyków, lekarzy, nauczycieli, trenerów, promotorów zdrowego stylu życia oraz wszystkich osób zainteresowanych tematyką.

Materiały i certyfikaty:

Każdy uczestnik otrzyma komplet materiałów uzupełniających program szkolenia oraz certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu. W cenie poczęstunek w czasie przerwy kawowej.

 

Szkolenie II „Zdrowe gotowanie – ulubione potrawy dzieci i nastolatków” mgr inż. Marta Kierzkowska – Grzybek, 12h, (9-10.09.2017)

Aby z powodzeniem kształtować nawyki żywieniowe młodych ludzi pomocne są praktyczne umiejętności pozwalające na przygotowanie zdrowych potraw, które jednocześnie będą akceptowalne (a najlepiej uwielbiane!) przez dzieci i młodzież.
Czasem okazuje się to niełatwym zadaniem i dorośli są zmuszeni dokonywać wyboru pomiędzy przyrządzaniem tego, co zdrowe lub tego, co smaczne. Celem szkolenia jest natomiast kształtowanie umiejętności gotowania spełniającego oba kryteria. Na warsztacie nauczycie się Państwo przygotowywać zdrowe słodycze, pasty, koktajle oraz różne inne dania dla dzieci i młodzieży odpowiednie na każdą porę dnia.

Szkolenie składa się z następujących bloków tematycznych:

  • Słodycze bez cukru i białej mąki
  • Zdrowe zamienniki dla alergików
  • Pomysły na zdrowe Fast Foody
  • Przepyszne śniadania i kolacje dla dzieci i dla nastolatków
  • Przepisy na zdrowe obiady uwielbiane przez dzieci i młodzież
  • Smoothies- czyli koktajle owocowo-warzywne
  • Witaminowe bomby – jak przemycić cenne składniki odżywcze w daniach akceptowalnych przez dzieci

Podczas 2 dniowego warsztatu przygotujemy:

– praliny migdałowo-śliwkowe

– krążki z mango

– koktajl z natki, banana, jabłka i siemienia lnianego

– koktajl z melona, mrożonych malin, orzechów, cynamonu

– pasta z dyni i suszonych pomidorów

– pasta z fasolki

– pasta z boczniaków i orzechów włoskich

– pesto jarmużowe

– krem czekoladowy z awokado

– mus jaglany z gruszkami i figami

– sałatka z selerem naciowym

– sałatka ze szpinakiem, kiwi, sezamem

Poza tym otrzymacie Państwo receptury i dokładne instrukcje na przygotowanie innych potraw i smakołyków dla dzieci.

Dla kogo jest to szkolenie?

Szkolenie skierowane jest do osób uczestniczących w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci: rodziców, dietetyków, lekarzy, nauczycieli, trenerów, promotorów zdrowego stylu życia oraz wszystkich osób zainteresowanych tematyką.

Czas trwania szkolenia:

Szkolenie trwa 16 godzin.

Materiały i certyfikaty:

Każdy uczestnik otrzyma komplet materiałów uzupełniających program szkolenia oraz certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu. W cenie poczęstunek w czasie przerwy kawowej.

 

Szkolenie III: 

„Psychologiczne aspekty kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży” dr Anna Januszewicz, mgr Marta Kierzkowska – Grzybek 12h, (23-24.09.2017)

Szkolenie to skierowane jest do osób, które mają na celu kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i pomoc młodym ludziom w uporaniu się z problemami na polu odżywiania, takimi jak otyłość, objadanie się, niedojadanie.

Osoby takie zazwyczaj potrzebują profesjonalnego wsparcia, ponieważ problemy żywieniowe dzieci, są bardzo newralgiczne. Pojawia się tutaj wiele pytań: „Jak formułować zalecenia dietetyczne dla dzieci i młodzieży? Jak rozmawiać z rodzicami? Czy dorośli powinni kontrolować ściśle odżywianie dziecka, czy też raczej wzmacniać jego osobistą motywację i samokontrolę? A jeśli motywować i wzmacniać samokontrolę, to w jaki sposób? Jak rozmawiać z dzieckiem o problemie? Jak ustrzec odchudzające się nastolatki przed wystąpieniem zaburzeń odżywiania? Na te i wiele innych pytań odpowiemy Państwu na tym szkoleniu.

Współcześni rodzice często czują się bezradni wobec swoich dzieci, gubią się w poradach wychowawczych. Bliskość, empatia, rozmowy nie tylko zbliżają nas do naszych pociech, ale również wpływają na ich prawidłowy rozwój emocjonalny i intelektualny.

Szkolenie składa się z następujących bloków tematycznych:

  • Jaka jest rola rodziców/opiekunów w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci i nastolatków?
  • W jaki sposób dietetycy, rodzice, pedagodzy oraz personel szkolny może pomóc otyłym młodym ludziom w przezwyciężeniu ich problemu?
  • Jakie są psychologiczne uwarunkowania nadwagi u dzieci i młodzieży?
  • Jak motywować dzieci i młodzież do zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej?
  • Jakie są najkorzystniejsze strategie postępowania z dziećmi a jakie z młodzieżą?
  • Kiedy wskazana jest pomoc psychologiczna?
  • Jak powinna wyglądać współpraca rodziców ze specjalistami zajmującymi się leczeniem otyłości?
  • Kiedy odchudzanie się może doprowadzić do zaburzeń odżywiania?
  • Czy wychowując dzieci musimy używać kar i dyscypliny?
  • Jak rozwijać empatię u dzieci?
  • Techniki kształtowania umysłu dziecka-zintegrowany mózg
  • Zabawy rozwijające inteligencję emocjonalną
  • Wspieranie uważności w życiu dziecka (mindfulness)
  • Ćwiczenie relaksujące dla dzieci
  • Budowanie poczucia własnej wartości u dzieci

Dla kogo jest to szkolenie?

Szkolenie skierowane jest do osób, które w swojej pracy mają na celu pomoc młodym ludziom w uporaniu się z problemami odżywiania, np. dietetyków a także do rodziców, personelu szkolnego i wszystkich osób zainteresowanych tematyką.

Materiały i certyfikaty:

Każdy uczestnik otrzyma komplet materiałów uzupełniających program szkolenia oraz certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu. W cenie poczęstunek w czasie przerwy kawowej.

Ceny:

Ilość wykupionych szkoleń w ramach kursu „Akademia Zdrowego Żywienia Dzieci” Tylko

szkolenie

część I

 

 

Tylko

szkolenie

część II

 

 

Tylko

szkolenie

część III

 

Zapis na cały kurs

 

Ilość osób zapisujących się wspólnie
Zapisy indywidualne

(1 osoba)

650 zł

 

750 zł 650 zł 1700
Cena dla studentów, posiadaczy karty stałego klienta lub osób zapisujących się  w parach 625 zł 725 zł 625 zł  1650
3 osoby 600 zł 700 zł 600 zł 1600
4 osoby 575 zł 675 zł  575 zł 1550
5 osób 550 zł 650 zł 550 zł 1500
6 osób  i więcej 525 zł 625 zł 525 zł 1450
Minimalna przedpłata wymagana przy zapisie 200 zł

DATY:

Szkolenie I – 27-28.05.2017

Szkolenie II – 3-4.06.2017

Szkolenie III – 20-21.05.2017

Informacje organizacyjne:
http://instytutpsychodietetyki.pl/dzialalnosc-naukowa-i-edukacyjna/kursy-szkolenia/informacje-organizacyjne/

 

Kontakt:

Instytut Psychodietetyki
ul. Leszczyńskiego 4/55 Wrocław
tel. 071/30-707-30
info@instytutpsychodietetyki.pl

ZAPRASZAMY

KURS WPROWADZENIE DO PSYCHODIETETYKI

WYJĄTKOWA OKAZJA!
Skorzystaj z promocji do 31 października!

Zaoszczędź 600 zł przy zapisie na cały kurs i aż do 150 zł przy zapisie na wybrane szkolenie.

ZOBACZ SZCZEGÓŁY

STAŻ ZAWODOWY

Jesteś specjalistą, który chce się nauczyć stosować psychologiczne podejście w pracy z pacjentem?

WYJĄTKOWA OKAZJA!
Skorzystaj z promocji do 31 października! Zaoszczędź 500 zł przy zapisie na staż.

NIE ZWLEKAJ, ZAPISZ SIĘ TERAZ!

Badania nietolerancji pokarmowych

Poznaj skład swojego ciała!

Placówki Partnerskie

Pobierz – Książeczka z przepisami

Czy potrzebujesz specjalisty? wypełnij test!

Współpracujemy z:

Chcesz otrzymywać informacje o nadchodzących wydarzeniach?

status

You are not logged in.